strikingstyle@strikingstyle.sk

0 ks 0.00 €

AKÝ TYP POSTAVY MÁTE ? RESP. ČO SA MI HODÍ

Základom zvolenia správneho oblečenia je určiť aký typ postavy máte vy. Väčšinou platí, že chceme to čo nemáme. Nie každý má genetické predpoklady, aby dosiahol tzv. dokonalý typ postavy 90-60-90 a preto je dobré poznať aký typ postavy máte, aby ste sa vedeli pekne obliecť a zvoliť modely, v ktorých aj vy zažiarite. Je jedno, či máte nejaké to kilo navyše alebo máte chudú, či chlapčenskú postavu alebo nesymetrickú postavu, je dôležité určiť aký typ postavy ste a určiť čo je vhodné nosiť a čomu sa naopak vyhýbať. Keďže každý človek je jedinečný, tak sa môže stať, že vaša postava bude na rozhraní dvoch typov. Keďže sa jedná o základnú typológiu postáv, v tom prípade vám radím, vyskúšajte si oba typy a uvidíte čo vám bude lepšie sedieť. Je veľmi dôležité pri určovaní typológie postavy všímať si prednosti a nedostatky jednotlivých častí tela, ktoré vám určujú práve to, do ktorého typu patríte.

 

Základná typológia postavy:

  • Hruška
  • Jablko
  • Presýpacie hodiny
  • Obrátený trojuholník
  • Obdĺžnik

 

Postava hrušky

JANET Šaty s viazaným výstrihom

Za posledné roky patrí práve postava hrušky k čoraz častejším typom postáv. Je charakteristická tým, že má širšie boky ako ramená a hrudník. Tento typ je vcelku vďačný, pretože s pár vylepšeniami môže vyzerať veľmi žensky.

Cieľom ako správne obliecť majiteľku práve tejto postavy a vyvážiť hornú časť tela k tej spodnej, docielite tak, že upriamite pozornosť na vrchnú časť tela. Pýtate sa ako? Nie je to nič zložité. Veľké goliere, výrazné vzory, balónové rukávy, volány, zaujímavé výstrihy, taktiež veľmi vďačné sú doplnky náhrdelníky, šatky, šále. Dôležité je zväčšiť ramená a hrudník a spodnú časť ako keby nechať tak. Taktiež sa odporúča pri takomto type postavy nosiť vysoké podpätky, budete vyzerať vyššie. Ďalšou úlohou je opticky zúžiť spodnú časť tela a to napr.voľbou tmavších nohavíc, sukní a tričiek, ktoré končia testne nad najširšou časťou tela. Siahnite skôr po rovných a priliehavých nohaviciach a sukniach.

Postava jablka

Identifikovať tento typ postavy vieme na základe silnejšej hornej časti tela. Znamená to, že postava jablka je najširšia v bruchu a jeho okolí. Rovnako môže mať širšie ramená a väčšie prsia, no nie je to pravidlo. Preto sa veľakrát zamieňa s typom postavy obráteného trojuholníka. Rozdiel medzi týmito dvomi typmi a pomôcka na správne určenie je, že obrátený trojuholník má dominantu práve vo výrazných ramenách, kdežto postava jablka má najdominantnejšiu časť a tou je pás. Ďalšími črtami daného typu sú štíhlejšie nohy a plochý zadok.

Práve vertikálne vzory sú dobrou voľbou, ak máte aj vy tento typ postavy. Pokiaľ zvolíte spomínané vertikálne vzory, pomôže vám to vyzerať opticky štíhlejšie. Nie je dobré, ak zvolíte priveľmi voľné oblečenie, ktoré vám ešte opticky pridá na objeme, ale vhodnou voľbou nie sú ani obtiahnuté modely, ktorými upozorníte na nedostatky. Preto aj tu platí, zlatá stredná cesta, ktorá urobí práve ten efekt, ktorý potrebujete a tou sú rovné strihy. Vyberajte si výraznejšie výstrihy, ideálnou voľbou sú výstrihy v tvare V. Lichotivo budete vyzerať v modeloch antického strihu, to znamená zúženie pod prsiami a voľnejšie v páse. Pri voľbe tohto strihu, treba ale vyberať model opatrne. Je potrebné si dať pozor, aby vám ešte viac nezvýraznil oblasť pása. Pri tomto type je vhodné upriamiť pozornosť na nohy a hornú časť, ktorú viete zvýrazniť už spomínanými výstrihmi alebo strihmi, ktoré zvýraznia váš dekolt. Veľmi pekne viete dotvoriť modelovanie postavy farebnou kombinovateľnosťou. To znamená, tmavšie farby použiť na oblasť pása a svetlejšie na dekolt a nohy. Nemusíte sa vôbec obávať aj experimentovať, vaša postava môže vyzerať dokonale, ak si nakúpite tie správne kúsky.

GRACE šaty s bielymi rukávmi

LUCY - plisové šaty

IRENE Kvetinové šaty s rolákom

Postava presýpacích hodín

Krajkové šaty Numoco

Ženy s týmto typom postavy majú veľmi ženskú postavu, to znamená ideálne miery, kde ozdobou sú práve vlastné krivky. Ide tu o súmernosť hornej a spodnej časti a úzkeho pása. Vďaka tomuto vzhľadu si môže postava presýpacích hodín obliecť čokoľvek a bude to na nej vyzerať výborne.

Výbornou voľbou sú obtiahnuté modely, vďaka ktorým sa zvýrazní silueta postavy. Vhodné sú opasky, ktoré zvýraznia užší pás. Aj napriek dalo by sa povedať až ideálnosti postavy, vieme zapracovať aj na ešte väčšou zvýraznení jednotlivých častí, a to tak, že použíjete za časť či už sa jedná o prsia alebo boky výrazné vzory, ktoré jednak upútajú pozornosť a aj opticky zväčšia danú časť. Samozrejme aj pri tomto type postavy sa nájdu modely, ktoré postavu nezvýraznia, ale naopak schovajú a tou sú vrecovinové strihy a oversize modely. Neznamená to však, že to danej postave nebude lichotiť, ale len to, že jej krivky zostanú schované.

 

Postava obráteného trojuholníka

Postava obráteného trojuholníka je atletickou postavou, kde dominantou sú ramená. Ak máte výrazné ramená, ploché brucho, užšie boky a štíhle nohy, tak práve vy máte postavu obráteného trojuholníka. Tento typ postavy sa veľmi často zamieňa s postavou presýpacích hodín.

Pri tomto type vieme optické vyváženie dosiahnuť tým, že upriamime pozornosť na menej výrazné časti tela a tou je práve spodná časť. To znamená širšie nohavice a sukne, vzory na bokoch, sukne, nohavice a šaty s vreckami, splývavé šaty a vzorované nohavice, sukne a aj pančuchové nohavice. Pri tomto type treba jednoduchosť modelov vo vrchnej časti tela. Nie sú veľmi vhodné výrazné límce, balonové rukávy, výrazné lodičkové výstrihy, výrazné vzory v hornej časti tela, ozdoby na ramenách a na vypchávky na ramenách úplne zabudnite. Úzke sukne tiež nie sú najvhodnešou voľbou. Tento typ postavy patrí tiež k tým obľúbenejším a častým pretože ho vieme docieliť cvičením.

 

Rozšírená sukňa s tylom

CHIARA elegantné maxi šaty na ramienka

Postava obdĺžnika

Táto postava je charakteristická tým, že má skoro rovnaké miery cez prsia, pás a aj cez boky. V tomto prípade sa treba zamerať ako opticky dotvoriť tento typ postavy.

To znamená zvýrazniť prsia, rozšíriť ramená a boky a pás vytvoriť užší ako je, nakoľko tým, že sú miery pŕs, pása a bokov skoro rovnaké je potrebné ho opticky zúžiť. Docielime to balónovými alebo nazberanými rukávmi, výstrihmi, goliermi, výraznejšími náhrdelníkmi, vzormi v oblasti dekoltu, ramien alebo bokov. Volány urobia tiež veľmi dobrú službu. Pri výbere nohavíc sa medze nekladú, sukne sú vhodné v tvare A. Ešte jednou charakteristickou črtou pri tomto type postavy je, že ženy s obdĺžnikovou postavou keď priberajú tak zväčša v prvom rade v páse, preto je potrebné odpútať pozornosť od tejto časti tela a nevoliť oblečenie, ktoré obtiahne alebo zvýrazní pás. Ak zvolíte model, ktorý je obtiahnutý aj v páse, je dobré odpútať od neho pozornosť zvýraznením ramien, dekoltu a bokov. Ak majú ženy tohto typu postavy pekné nohy, je dobré využiť to a upriamiť pozornosť na ne.

ISABELLE Elegantné plisové šaty

Dlhé šaty so španielskym výstrihom

Na záver by som chcela dodať, nech máte postavu akúkoľvek, či už je to ideál alebo sú tam nejaké tie nedostatky, nebuďte smutná, s každým typom postavy sa dá pekne pracovať a nájsť oblečenie, ktoré vám pekne sadne a vašu postavu to urobí ideálnou. Základom je potlačiť, čo nechceme, aby bolo vidieť a čo je pekné treba zvýrazniť, dosiahnuť rovnováhu. Každá postava a každá žena má svoje plusy a mínusy, každá vie byť krásna a upravená, ale základom je, aby ste sa cítili vo svojom tele a oblečení dobre, potom to tak bude vnímať aj vaše okolie.




DAJTE O NÁS VEDIEŤ AJ OSTATNÝM

UŽ VÁM ŽIADNA ZĽAVA NEUNIKNE. PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK A NIČ NEZMEŠKÁTE